[FXB] Acta 4a Trobada de Col·lectius del Bages

ACTA 4a Trobada de la Xarxa de Col·lectius del Bages
Projectes que creen alternatives al capitalisme dels del cooperativisme i l'autogestió. 

Col·lectius assistents: Radio Bala, Endavant, Cal Cases, Ateneu La Sèquia, Eco-Xarxa, Malestar Artés, IREHOM, Cooperativa de Consum EcoArtés, Ca la Dragona i Cal Soteras.

La menor presència de persones i col·lectius fa iniciar la trobada amb un seguit de reflexions al voltant del perquè. Entre elles es comenta el fet de la densitat de l'anterior trobada, les divergències de plantejaments, o simplement el fet de ser ja la tercera trobada.

A partir d'aquesta trobada s'enfocaran més l'objecte de treball de les trobades, com veureu al final de l'acta.
Es decideix seguir l'ordre del dia, prioritzant de tancar al final la definició de la xarxa segons els objectius que també es detallaran.
ORDRE DEL DIA
− Repàs de les feines fetes i treball sobre elles
− Objectius i definició de la Xarxa
− Tasques i nova ordre del dia de la 4a trobada
Repàs de les feines fetes i treball sobre elles
'COMISSIONS'
Blog:
La Clara ens presenta com està el blog: http://femxarxabages.blogspot.com
Ha agafat una mica el relleu del Martí, qui ha fet tot l'esquelet del blog.
Ja hi ha força contingut.
Hi ha un espai de presentació dels col·lectius, un espai de notícies dels diferents blogs.
Un mapa i un calendari comú.
La idea és que cada col·lectiu pugui gestionar la seva info, així que es passaran uns tutorials per si hi ha dubtes, tot i que diu que és força senzill. Demanar a
fem.xarxa.bages@gmail.com el nom d'usuari i contrasenya per pujar la info de cada col·lectiu.
En cas que hi hagi dificultat, envieu un mail i ho podem fer la comissió blog-revista.
Millores i canvis proposats a la trobada:
- Afegir la part dels twits
- Afegir una pàgina d'intercanvi de material, recursos i serveis, amb pasword (tipo intranet)
- Afegir possibilitat de fer posts des de col·lectius que no tenen blog
- Penjar les actes a algun lloc del blog.
- Ordenar els col·lectius per àmbits.
- Es lliga la forma en què es visualitzaran les notícies dels col·lectius al blog.
- Es pensaran maneres de si és possible fer arribar avisos unitaris, setmanals per exemple, amb tots els actes que fan els col·lectius de la xarxa.
- Cal dissenyar alguna imatge, lletres, logo.., per poder posar banners als blogs dels col·lectius, i per presentar-se cap enfora. Es mira ràpid una proposta feta per l'Oriol. Es veu interessant recollir més propostes d'imatge de la xarxa (convocatòria oberta!).
En dos setmanes tenim el manual fet.
Revista:
No es pot avançar perquè encara hi ha molts col·lectius que no envien la seva informació de presentació (la qual es podrà fer servir també pel blog), més o menys la meitat dels col·lectius que han anat venint a les trobades.
Adjunto altre cop la fitxa d'informació que vam acordar omplir cada col·lectiu que vulgui, i establim el dia 30 de Setembre com a últim dia per poder enviar la informació per sortir a la revista. Serà just després de la propera trobada.

Canal de comunicació d'emergències:
Arran de la proposta que es va acceptar en l'anterior trobada, de crear algun canal de comunicació interna per a casos d'emergència (i sempre entrant-hi qui vulgui), es parla de la limitació del whatsapp i d'una altra aplicació (Sporbos) per la gent que no té internet al mòbil. Tot i així, i per posar fil a l'agulla a una primera proposta-prova, es decideix crear el grup de whatsapp, pensant que indirectament gran part de les persones i col·lectius ens pot arribar la informació que s'hi pugui transmetre.
S'acorda explícitament que aquest grup només s'utilitzarà per a crides de suport i emergències.
Qui vulgui entrar en aquest grup que escrigui a l'Àngel a malestarartes@gmail.com dient el seu número de telèfon. Pensant que els grups són de 30 persones, així que millor posar persones de contacte dels col·lectius.
Fira-mercat-mostra..:
Tirar endavant la proposta de fira, mercat, mostra.. no s'acorda bé el nom i format que hauria de tenir aquesta acció de sortir al carrer col·lectiva de presentar-se a la comarca.
S'acorda que serà l'eix de treball de la propera trobada. La 4a trobada serà el dia 28 de Setembre per la tarda, a les 16h a l'Ateneu la Sèquia.
CONTINGUT
Definició dels conceptes de la xarxa
Es recorda que en l'anterior trobada es va proposar de posar de 'deures' que els
col·lectius fessin una definició dels conceptes que ara defineixen la xarxa a nivell del nom (alternatives al capitalisme, autogestió, cooperativisme), així com afegir-ne de nous. Això, per una banda per conèixer millor com pensen i treballen els diferents col·lectius, i per buscar una definició de la xarxa adequada.
Només tres col·lectius han fet 'els deures'. Llegeixen les seves definicions, amb alguna aportació de nous conceptes (d'un sol col·lectiu..). Es veuen semblances i diferències, i s'aprofita la dinàmica de reflexió per entrar a parlar de la definició de la xarxa segons els seus objectius.
Objectius i definició de la Xarxa
Es recorda la dinàmica treballada en la segona trobada, un mapa de visions personals de com vèiem la xarxa d'aquí uns anys, en el qual es veien moltes possibilitats del què pot esdevenir la xarxa.
Es reflexiona també de l'existència de la recent creada Coordinadora pels Drets Socials, així com altres espais d'acció.
Finalment, es decideix centrar per ara els objectius de la xarxa més en l'àmbit de la coordinació i comunicació conjunta.
S'acorda doncs, que els objectius de la xarxa són els de:
“Crear un espai de coordinació, en forma de xarxa de recolzament, per tal de donar a conèixer i informar de les activitats i projectes dels col·lectius de la xarxa, així com per generar dinàmiques de suport mutu”.
També s'apunta que la xarxa no restringeix només al Bages, avui hi havia dos persones de col·lectius diferents, els dos de l'Anoia.
Finalment, al voltant del nom de la xarxa, es parteix de la reflexió que els tres criteris que ara acompanyen el nom de la xarxa (alternatives al capitalisme, autogestió, i cooperativisme), són “cap on anem”, en el sentit d'entendre'ls com a punt on volem arribar. És a dir, que ens definim segons “anem”, o col·lectius que treballem “per a..” arribar al màxim d'aquests criteris.
En aquest sentit, i amb aquesta reflexió totalment compartida en mà, es busca una manera millor de definir la xarxa. Després d'un debat intens i vàries variacions, es manté el mateix nom actual i frase coletilla:
Xarxa de Col·lectius del Bages Projectes que creen alternatives al capitalisme des del cooperativisme i l'autogestió 
Es subratllen com a objectius a curt/mig termini:
− Acabar la web
− La revista
− Sortir al carrer, en la mostra-fira-mercat..
Tasques i nova ordre del dia de la 4a trobada
Ha funcionat bé la dinamització de la trobada sense un grup de preparació de la
dinamització. Es manté.
A mode resum:
La Clara segueix amb la web, no queda molt, enviarà guia de com entrar-hi i penjar la info. Faltarà això, que la gent entri i posi la seva informació. (Demanar a fem.xarxa.bages@gmail.com el nom d'usuari i contrasenya per pujar la info de
cada col·lectiu).
El Mateu ajudarà el Bernat amb la Revista. (A partir de que es tanqui el plaç de
presentació d'info el 30 de setembre)
Àngel mira whatsapp i guia (enviar telèfons)

ORDRE DEL DIA DE LA 4a TROBADA

Dia 28 de Setembre, 16h, Ateneu La Sèquia

· Consensuar ordre del dia

- Repassem les feines fetes, i aportacions. (Bloc i Banc de Recursos /

Revista / Whatsapp /...)

- Lliguem la proposta d'una Fira/Mercat